Prijs van een schoorsteenveger

Hoeveel kost een schoorsteenveger? Hoeveel kost het onderhoud van een schoorsteen? Wanneer moet ik een schoorsteenveger laten komen? Dakwerkenloodgieter geeft u alle informatie over de prijs van een schoorsteenveger en de prijs van een schoorsteenveger volgens de verschillende types van vegen.

Een vuurtje stoken als de koude dagen aanbreken is aangenaam. Maar de winter doorbrengen bij het vuur moet worden voorbereid. Als u de schoorstenen in het najaar niet hebt onderhouden en geveegd, neemt u een risico wanneer u in de winter uw haardvuren aansteekt.

Een brand in een slecht onderhouden schoorsteen kan snel gevaarlijk worden. Een schoorsteenveger is een must als u in de winter vuur wilt stoken.

In dit artikel gaan we in op de prijs van een schoorsteenveger en de tarieven die schoorsteenvegers hanteren afhankelijk van het type schoorsteen en het type veeg.
schoorsteenveger prijs

Prijsfactoren voor een schoorsteenveger

Schoorsteenvegers stellen hun prijzen niet willekeurig vast. Er zijn criteria die hem in staat stellen het uit te voeren werk en de prijs van een schoorsteenveger te beoordelen.

Naast de dienstverlening is de schoorsteenveger verplicht u een certificaat van schoorsteenvegen te overhandigen, waarin het onderhoud van uw schoorsteen wordt bevestigd. Als zich een incident voordoet, wordt u gedekt door uw verzekering.

Deze specificiteit maakt het beroep van schoorsteenveger tot een zeer gereglementeerd beroep. De invoering van dit certificaat garandeert dat de werkzaamheden correct en serieus worden uitgevoerd. Want in geval van een probleem is het de schoorsteenveger die zijn verantwoordelijkheid toezegt.

De wet schrijft voor dat u uw schoorsteen jaarlijks moet laten vegen als u hem ten minste één keer per jaar gebruikt.

Belangrijke criteria die de prijs van een schoorsteenveger beïnvloeden zijn

 • De regio en de concurrentie in het gebied
 • De hoogte van de schoorsteen en de moeilijkheidsgraad van het werk
 • De aard van de schoorsteen en het type rookkanaal dat moet worden gereinigd

Van deze criteria is het type schoorsteen dat moet worden gereinigd het meest bepalend voor de prijs van een schoorsteenveger.

De schoorsteenveegdienst omvat het vegen zelf, het verwijderen van roet en de bescherming van het gebouw. Uw schoorsteenveger moet er dus voor zorgen dat uw huis na zijn werk schoon wordt achtergelaten.

Tarieven voor het vegen van schoorstenen volgens het type installatie

Naargelang u een schoorsteenveger nodig hebt voor hout-, steenkool- of gasverwarming, zal uw schoorsteenveger u verschillende tarieven voorstellen. Alle bovengenoemde criteria worden eveneens in aanmerking genomen.

U moet er ook rekening mee houden dat de schoorsteenveger verplicht is de tarieven voor zijn veegdiensten aan te geven. Alvorens het contract te sluiten, is uw schoorsteenveger ook verplicht om duidelijk aan te geven :

 • Zijn uurtarief
 • De berekening van de tijd: een schoorsteenveger neemt over het algemeen tussen 20 en 30 minuten de tijd
 • De prijs (inclusief belastingen) van diensten tegen een vaste prijs
 • Het bedrag van de reiskosten
 • Of de schatting betaald moet worden of gratis is
 • De betalingsvoorwaarden

Hij moet u ook een reparatieopdracht geven met informatie over het verloop van de dienst en een expliciete prijsopgave.

Prijs van een schoorsteenveger voor houtgestookte verwarming

Het vegen van een schoorsteen heeft niet dezelfde prijs als het vegen van een pelletketel. Dit type ketel heeft namelijk rookkanalen die veel moeilijker te reinigen zijn dan een traditioneel schoorsteenkanaal of zelfs een houtketel van de oude generatie. Het zal dus nodig zijn om :

 • Voor een oude generatie open haard of houtkachel: tussen 50 en 60 euro
 • Voor een pellet- of frituurhaard: ongeveer 100 euro

Prijs van een schoorsteenveger voor oliegestookte verwarming

De prijs van een schoorsteenveger voor een oliegestookte verwarmingsinstallatie is vaak duurder dan voor een gasgestookte installatie. Dit verschil van ongeveer tien euro is te wijten aan het feit dat olie de schoorsteen meer vervuilt dan gas, dat een schonere energiebron is.

U moet dus rekenen op 50 tot 65 euro om uw schoorsteen te reinigen.

Prijs van een gas schoorsteenveger

Het is goedkoper dan het reinigen van een schoorsteen bij olieverwarming, en het onderhoud van uw rookkanaal bij gasverwarming is een van de goedkoopste op de markt. De prijsklasse voor een schoorsteenveger voor gasverwarming ligt tussen 40 en 50 euro.

Prijs van een schoorsteenveger voor kolengestookte verwarming

De prijs van een schoorsteenveger voor kolengestookte verwarming is gelijk aan die van een veegmachine voor een conventionele open haard of houtkachel. Het prijsverschil bedraagt dus ongeveer 50 tot 60 euro.

schoorstenveger

Kosten van een schoorsteenveger afhankelijk van de gebruikte techniek

Er zijn twee technieken om een schoorsteen te vegen:

 • Mechanische roetverwijdering
 • Chemische roetverwijdering

Bij mechanisch vegen wordt een veegborstel, ook wel egel genoemd, door de schoorsteen geleid om het roet te verwijderen.

Het chemisch vegen van schoorstenen is niet echt een veegtechniek, maar eerder een onderhoudstechniek. Het bestaat uit het verbranden van een schoorsteenveger in de haard, die tijdens de verbranding chemicaliën afgeeft om het vuil uit het rookkanaal te verwijderen. Hierdoor kan het rookkanaal snel worden gereinigd, maar deze techniek is geen vervanging voor het mechanisch vegen van de schoorsteen, dat verplicht is om de goede werking van uw schoorsteen te garanderen.

De twee technieken hebben niet dezelfde prijs. U moet ook weten dat de hieronder vermelde prijzen alleen betrekking hebben op de reiniging van het rookkanaal en niet op de reiniging van de ketel.

Prijs van een standaard schoorsteenveger

Zoals bij de bovenstaande prijzen, omvat de standaard roetverwijderingsservice de reiniging van het rookkanaal, de verwijdering van het roet en de bescherming van het omringende meubilair.

De prijs van een schoorsteenveger ligt tussen 50 en 65 euro. De prijzen kunnen hoger liggen, afhankelijk van de zaak en het type rookkanaal.

Prijs van een chemische schoorsteenveger

De schoorsteenveger is samengesteld uit zaagsel, metallische minerale zouten en ook kopersulfaat. Het is de verbranding van deze elementen die de reiniging van uw rookkanaal mogelijk maakt. De optimale reiniging wordt bereikt wanneer het rookkanaal warm is. Het is daarom noodzakelijk een goed vuur aan te steken enkele uren voordat het in de haard wordt gegooid.

Het gebruik ervan is dus zeer eenvoudig, maar de werking is niettemin beperkt en vervangt geen manuele schoorsteenveger.

De prijs van een chemische schoorsteenveger en een speciaal houtblok varieert tussen 10 en 15 euro. Deze oplossing wordt gebruikt als back-up terwijl u wacht op de komst van de schoorsteenveger of voor langdurig onderhoud (als u uw schoorsteen ’s winters gebruikt, kan het nuttig zijn om dit type houtblokken een of twee keer te laten branden tijdens de winter).

Kosten van een schoorsteenveger en schoorsteenveegtarieven

.

Type schoorsteenvegen Prijs van een schoorsteenveger
Het vegen van schoorstenen of houtkachels Tussen 50 en 60 €.
Verwijdering van schoorsteen of pellet- of frituur Tussen 80 en 100 €
Verwijdering schoorsteenkanaal olieverwarming Tussen 50 en 65 €
Verwijdering van schoorsteen van gasverwarming Tussen 40 en 50 €
Verwijdering rookkanaal kolenverwarming Tussen 50 en 60 €

Bron schouwonderhoudwillems.be